Často kladené otázky

Často kladené otázky týkajúce sa citlivosti zubov

  • Dentínová hypersenzitivita čiže zvýšená citlivosť zubov je bežným dentálnym problémom, ktorý môže vzniknúť vtedy, keď sa obnaží dentín alebo vnútorná časť zuba. Je to stav, ktorý môže vzniknúť v priebehu času následkom bežných problémov, ako sú ustupujúce ďasná a opotrebovanie skloviny.

    Pozrite si Čo spôsobuje citlivosť zubov pre viac informácií.

  • Citlivosť zubov môže začať vznikať vtedy, keď dôjde k obnaženiu mäkšej, vnútornej časti zuba, ktorá sa nazýva „dentín“. Dentín sa nachádza pod sklovinou a ďasnami. Tisíce mikroskopických kanálikov prechádzajú dentínom smerom k stredu zuba. Hneď, ako je dentín obnažený, vonkajšie podnety (napríklad chladný nápoj) môžu stimulovať nervy vnútri zuba, čo má za následok charakteristickú krátku, ostrú bolesť spôsobenú citlivosťou zubov.

    Pozrite si Čo spôsobuje citlivosť zubov pre viac informácií.

  • Porozprávajte sa so svojím zubárom o symptómoch, ktoré zažívate. On môže overiť, či je príčinou Vášho problému zvýšená citlivosť zubov,  a následne Vám poradí, ako sa starať o citlivé zuby, napríklad aká je pre Vás najlepšia technika čistenia zubov a ako často a kedy si máte čistiť zuby. Okrem toho môžete dosiahnuť úľavu od bolestivých symptómov citlivosti zubov tým, že prejdete zo svojej bežnej zubnej pasty na zubnú pastu na každodenné použitie, ktorá je špeciálne určená na starostlivosť o citlivé zuby, ako sú napríklad zubné pasty Sensodyne.     

    Pozrite si Priebežnú starostlivosť o citlivé zuby pre viac informácií.

  • Bodavú bolesť zubov môže u ľudí s citlivými zubami vyvolať celý rad vecí. Tu sú niektoré z najbežnejších podnetov prejavov citlivosti zubov:

    • Studené jedlá alebo nápoje

    • Horúce jedlá alebo nápoje

    • Sladké jedlá

    • Kyslé jedlá

    • Vdýchnutie chladného vzduchu

    • Čistenie zubov 

    Pozrite si Bežné spúšťače prejavov citlivých zubov pre viac informácií.

  • Áno. Citlivé zuby môžu postihovať až každého tretieho človeka*, a to dokonca aj mladé dospelé osoby. Väčšina ľudí, ktorí na toto trpia, je vo veku 20 až 50 rokov.

  • Okrem citlivosti zubov môže existovať mnoho rôznych príčin bolesti zubov, takže ak cítite akúkoľvek bolesť zubov či nepríjemný pocit, najmä ak pretrváva, to najlepšie, čo môžete urobiť, je navštíviť svojho zubného lekára a vyhľadať odbornú radu. 

    Pozrite si Ostatné príčiny citlivosti pre viac informácií.

  • Čistenie zubov príliš agresívne alebo príliš často, než ako odporúča Váš zubný lekár, môže prispieť
    k ustupovaniu ďasien a opotrebovaniu zubnej skloviny. Postupom času ustupujúce ďasná a strata skloviny môžu viesť k odhaleniu dentínu a citlivosti zubov.  

    Pozrite si Ostatné príčiny citlivosti pre viac informácií.

  • Bielením zubov sa tu myslia bieliace procedúry vykonávané pod dohľadom Vášho zubného lekára. Tieto procedúry sú vykonávané s použitím bieliacich prípravkov (peroxidu), o ktorých je známe, že u niektorých pacientov vyvolávajú citlivosť. Nie je to to isté ako dentínová hypersenzitivita, ktorá vzniká následkom obnaženia dentínu (mäkšej, vnútornej časti zuba). Ak uvažujete o zákroku na bielenie zubov, porozprávajte sa o citlivosti súvisiacej s bielením so svojím zubným lekárom. 

     

    Pozrite si Spôsobujú bieliace procedúry citlivosť? pre viac informácií.

Často kladené otázky týkajúce sa erózie zubov kyselinami

  • Oslabovanie skloviny spôsobované kyselinami v našej strave sa nazýva „opotrebovanie kyselinami“. Našej sklovine môže hroziť opotrebovanie už pri štyroch kyslých „prípadoch“ v priebehu jedného dňa. Ak Vašej zubnej sklovine hrozí opotrebovanie kyselinami, opýtajte sa na tento problém svojho zubného lekára a požiadajte ho o radu, čo sa týka stravy, ako najlepšie konzumovať kyslé potraviny a nápoje nachádzajúce sa v von strave a aká hygienická starostlivosť o ústnu dutinu je pre Vás osobne najlepšia.  

  • Kyslé jedlá a nápoje môžu časom spôsobiť „miznutie" Vašej zubnej skloviny. Medzi ne patria ovocie a ovocné šťavy, nápoje sýtené oxidom uhličitým, čierna káva alebo čierny čaj, víno a čokoľvek, čo má štipľavú chuť, napríklad kečup alebo šalátový dresing. Aby ste pomohli chrániť svoje zuby pred eróziou kyselinami, porozprávajte sa so svojím zubným lekárom a používajte fluoridovú zubnú pastu vyvinutú špeciálne pre ľudí, ktorým hrozí opotrebovanie kyselinami, napríklad zubnú pastu Sensodyne Pronamel. Požiadajte svojho zubného lekára o radu, čo sa týka stravy a najlepšej hygienickej starostlivosti o ústnu dutinu pre Vás osobne a ako najlepšie konzumovať kyslé jedlá a nápoje nachádzajúce sa v von strave. 

  • Áno. Erózia kyselinami môže prispievať k „miznutiu“ skloviny. Sklovina je tvrdá vonkajšia vrstva zuba. Napriek tomu, že je tvrdšia ako akákoľvek iná látka v tele, časom môže postupne dôjsť
    k jej strate a k obnaženiu vrstvy dentínu, ktorá je pod ňou, čo môže viesť
    k citlivosti zubov.

Často kladené otázky týkajúce sa zubnej pasty pre citlivosť

Zubné kefky Sensodyne